Založ si blog

technika prekonala všetky vzdialenosti, nevytvorila však žiadnu blízkosť

Človek je tvorivý a vymýšľavý druh. Jeho zvedavosť a predstavivosť ho posúva neustále dopredu. Už od nepamäti vytvára človek nové vynálezy na uľahčenie práce a pre pohodlie. Už naši predkovia prišli na to, že predmety nájdené v prírode môžu využívať na výrobu nástrojov a zbraní. Postupom času sa spolu s človekom vyvíjala aj technika. Neustále zdokonaľovanie našich vynálezov nás priviedlo do tejto technologicky vyvinutej doby. Ale je to pre nás to najlepšie riešenie?
Minulé storočie bolo na objavy a technické novinky doslova prevratným. Keď sa pozrieme, čo všetko stihlo ľudstvo za posledných 100 rokov vymyslieť, tak zistíme, že žijeme v období, keď nastali najväčšie zmeny. Je ťažké uveriť tomu, že len pred dvesto rokmi ľudia nepoznali elektrinu, o počítačoch a televíziách ani len nechyrovali a po kamenných uliciach sa premávali koče. Keby sme sa vrátili späť v čase o 100 rokov a predstavili ľuďom mobilný telefón, počítač alebo iný vynález modernej doby, pravdepodobne by nás upálili. Považovali by to za čiarnu mágiu, nie za užitočný vynález.
Pre nás je tento svet len obyčajná realita, ale pritom je to niečo úžasné. Vďaka pár múdrym hlavám tu máme dnes úplne iný svet ako pred 100 rokmi. Technika sa stala nevyhnutnou súčasťou každodenného nažívania celej civilizácie. Bez nej si už život nedokážeme ani predstaviť. K dispozícii máme nespočetné množstvo užitočných vynálezov a objavov, ktoré nám uľahčujú a okrášľujú život. Vďaka vynájdeniu automobilovej, leteckej či verejnej dopravy už nemusíme cestovať celé mesiace, aby sme sa dostali na druhý koniec sveta. To, ako nám vynálezy ako práčka, sporák, umývačka riadu, chladnička či vysávač uľahčujú život si často ani neuvedomujeme. Berieme to ako samozrejmosť, ale keby sme mali žiť nejaký čas bez nich, uvedomili by sme si ich dôležitosť.
Človek je spoločenský tvor. Potrebuje spoločnosť a preto si vymyslel niekoľko spôsobov, aby ľudskú komunikáciu uľahčil. Najpopulárnejší a najvyužívanejší prostriedok ľudskej komunikácie na diaľku je mobilný telefón. Za posledných pár rokov sa stal neodlučiteľnou súčasťou našich životov. Dokonca ani väčšina našich starých rodičov sa nedokázala tomuto fenoménu ubrániť. Mobilné telefóny posunuli ľudskú komunikáciu na úplne inú úroveň. Môžeme spolu hovoriť kedykoľvek a kdekoľvek bez veľkej námahy. V mobilných telefónoch je zahrnuté aj obrovské množstvo iných užitočných vecí. Chcete sa napojiť na internet? Žiaden problém. Chcete si zvečniť blízkych alebo ich nakamerovať? Opäť žiaden problém.
Jedným z najdominantnejších vynálezov tejto doby je nepochybne počítač. Stretávame sa s ním všade – v domácnosti, v škole, v práci, na úradoch… Počítače sú rýchlejšie ako ľudský mozog a informácie sa na nich prenášajú neuveriteľnou rýchlosťou. Komunikácia na internete je rýchlejšia ako tá medzi ľuďmi. Možností máme mnoho, môžeme si posielať e-maily, chatovať na Facebooku, prispievať komentármi do diskusií, robiť videohovory cez Skype.
Je priam ohromujúce, kam sa komunikácia na diaľku v rozmedzí takého krátkeho času dostala. V súčasnosti môžeme byť dosiahnuteľní kdekoľvek na svete, a to nielen zvukom, ale aj obrazom. Mnoho ľudí uprednostňuje tento spôsob komunikácie, lebo je to pohodlnejšie a rýchlejšie. Namiesto toho, aby sme sa s nejakým človekom osobne stretli, radšej mu pošleme e-mail alebo správu na Facebooku. Ostáva nám však jedna dôležitá otázka: Dokáže moderná technológia úplne nahradiť ľudskú komunikáciu? Je správne, že malé deti sa už nehrajú spolu na ihrisku, ale chatujú na Facebooku? Kam táto spoločnosť smeruje?
Ja zastávam názor, že mobilný telefón a sociálne siete nikdy nemôžu nahradiť ľudský rozhovor medzi dvoma očami. Pri ľudskej komunikácii nejde iba o voľbu slov, ale aj o reč tela. Pri verbálnej komunikácii môžeme názorne ukazovať, zdôrazňovať… To pri telefonovaní či písaní nie je možné, tým stráca tento spôsob komunikácie svoje čaro. Dovolím si tvrdiť, že skutočné priateľstvo nemôže vzniknúť prostredníctvom komunikačných technológií. Mali by sme sa zamyslieť nad tým, do akej miery ovplyvňujeme techniku my a ako ovplyvňuje ona nás. Je zreteľné, i keď si to možno ani neuvedomujeme, že technika utvára ľudské životy oveľa viac, ako človek tvorí techniku. Stávame sa otrokmi komunikačných médií a väčšina z nás si to ani neuvedomuje. Takisto, ako technika vzdialenosti prekonáva, tak ich aj v medziľudských vzťahoch vytvára.

Zážitková párty hra – rekonštrukcia vraždy

14.07.2014

Určite nie som sama, ktorá rieši spoločne s hercami v nejakom krimi seriáli – kto je vrah 🙂 A určite to robia mnohí z vás. Jednoducho z toho dôvodu, aby som sa tak nejak pochválila sama pred sebou :). Predstavte si, že toto máte možnosť zažiť na vlastnej koži. Teda nie riešiť „skutočnú“ vraždu, ale zahrať sa na detektíva a rekonštrukcia vraždy bude [...]

V tejto dobe pero ? Vyberajte si !

25.06.2014

Aké používate pero, zápisník a podobne ? Vzhľadom k tomu, že tieto potrebné veci na písanie tiež patria k určitému vyjadreniu – „kam patrím“, rada sa dozviem, ako sa k týmto veciam staviate vy. Táto téma ma napadla, keď som si spomenula na zapeklitú situáciu. Bola som niečo s našimi podpisovať u notára. Otec niečo podpisoval, a nemal so sebou nič na [...]

Na základe zápachu ?

10.02.2014

Vedci z madridskej Polytechnickej univerzity vyvinuli zaujímavú metódu, ktorá dokáže identifikovať osoby na základe ich telesného pachu . Z publikovaných výsledkov výskumu vyplýva, že chemické látky, ktoré sú súčasťou telesného pachu, sú pre danú osobu charakteristické. Veľkou výhodou biometrie založené na telesnom pachu je, že ide o metódu použiteľnú aj v [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 117819x
Priemerná čítanosť článkov: 2455x

Autor blogu

Kategórie