Založ si blog

Na základe zápachu ?

Vedci z madridskej Polytechnickej univerzity vyvinuli zaujímavú metódu, ktorá dokáže identifikovať osoby na základe ich telesného pachu .

Z publikovaných výsledkov výskumu vyplýva, že chemické látky, ktoré sú súčasťou telesného pachu, sú pre danú osobu charakteristické.

Veľkou výhodou biometrie založené na telesnom pachu je, že ide o metódu použiteľnú aj v podmienkach, kde iné metódy neprichádzajú do úvahy. Napríklad dochádzkové a prístupové systémy, ktoré sú založené na odtlačkoch prstov, alebo na základe snímky rohovky vyžadujú aktívnu spoluprácu identifikovanej osoby. No a to sa nedá použiť napríklad pri masových akciách typu koncerty alebo športové stretnutie. No a nakoniec analýza očnej dúhovky alebo geometrie tváre – prinajmenšom nie sú využiteľné vo tme.

Identifikácia a autentizácia je v oblasti bezpečnosti veľká téma, ale aj v bežnom živote. Viete si napríklad predstaviť pohodlné riešenie vstupov do bytovky ? Hoci sa v tejto oblasti začínajú presadzovať biometrické metódy, nie sú príliš rozšírené a zrejme ani masové nikdy nebudú. 

Takéto vizionárske autentizačné metódy sú nesporne zaujímavé. Ktovie, či sa uplatnia aj v našich životoch. Hlavnou príčinou a dôležitým faktorom ich penetrácie do bežnej reality zrejme bude cena. No ale nebolo by zaujímavé, keby namiesto kľúča do bytovky, domu, brány, alebo bytu stačilo len prejsť okolo ? 🙂

 

Zážitková párty hra – rekonštrukcia vraždy

14.07.2014

Určite nie som sama, ktorá rieši spoločne s hercami v nejakom krimi seriáli – kto je vrah 🙂 A určite to robia mnohí z vás. Jednoducho z toho dôvodu, aby som sa tak nejak pochválila sama pred sebou :). Predstavte si, že toto máte možnosť zažiť na vlastnej koži. Teda nie riešiť „skutočnú“ vraždu, ale zahrať sa na detektíva a rekonštrukcia vraždy bude [...]

V tejto dobe pero ? Vyberajte si !

25.06.2014

Aké používate pero, zápisník a podobne ? Vzhľadom k tomu, že tieto potrebné veci na písanie tiež patria k určitému vyjadreniu – „kam patrím“, rada sa dozviem, ako sa k týmto veciam staviate vy. Táto téma ma napadla, keď som si spomenula na zapeklitú situáciu. Bola som niečo s našimi podpisovať u notára. Otec niečo podpisoval, a nemal so sebou nič na [...]

Správny postoj ku kategorizácii ubytovacích zariadení

25.09.2013

V mnohých krajinách má klasifikácia ubytovacích zariadení svoje jasné pravidlá. U nás tiež, ale akosi sa kontrola neuplatňuje. Určite ste sa počas letnej sezóny stretli s tým, že ste sa ubytovali v penziónoch, apartmánoch, alebo hoteloch a všetky vyzerali rovnako. Aj keď kategorizáciu mali podľa ich majiteľov rôznu. Tak ako teda tomu je ? Penzión musí mať [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 118808x
Priemerná čítanosť článkov: 2475x

Autor blogu

Kategórie