Založ si blog

Sú mobily pre naše zdravie škodlivé?

Každý deň používame mobilné telefóny. Azda každý je už jeho vlastníkom, čoraz viac aj malé deti zatúžia po „komunikačnej hračke.“ Rodičia to poznajú. Pre väčšinu z nás sú veľkým plusom. Keď si vybavujeme pracovné povinnosti, určite nám šetria čas. Takisto nám spríjemňujú chvíle, pretože pomocou nich môžeme jednoducho komunikovať s najbližšími. Najpoužívateľnejším zariadením na komunikáciu je práve mobilný telefón. Koľkých z vás napadla otázka, či sú aj zdraviu škodlivé? Vo vzduchu vysí otázka či žiarenie, ktoré vyžarujú, má škodlivé účinky na naše zdravie alebo nie. Hlavne na zdravie detí, pretože organizmus dieťaťa je omnoho náchylnejší na zmeny v okolí. Práve tie fyziologické.
O danej škodlivosti komunikačných zariadení sa vedú dlhočizné dohady už odvtedy, ako ich uviedli na svetový trh.
Vplyv na ľudské zdravie? Žiarenie, (inak povedané radiácia) vyžarujúce z komunikačných nástrojov nieje dostatočne silná na to, aby bola schopná prerušiť valenčné) alebo atómové štruktúry hmoty. Žiarenie mobilného telefónu preniká 1 až 2cm do ožiarenej časti tela, prevažne hlavy, kde svoj mobil používame najviac. Je to časť tela pri ktorej riskujeme v podstate najviac pretože mozog človeka je na zmeny fyziologického prostredia príliš citlivý. Vedci a ich štúdie dokázali, že mobily môžu poškodiť tkanivo mozgu kôli elektromagnetickej indukcii. V tkanivách vznikajú iónové prúdy, ktoré menia chemické vlastnosti buniek v mozgu. Ak vás pobolieva hlava aj po kratšom telefonáte, je veľká pravdepodobnosť, že ste na toto žiarenie náchylnejší. Táto lajecky povedané alergia, alebo syndróm na žiarenie mobilných telefónov sa prejavuje trasom, nepokojom, stratami rovnováhy, znížením alebo zvýšením krvného tlaku. Ožiarenie dokonca poškodzuje aj ľudské oko, konkrétne kapsulopatiu, šošovkové púzdro, pretože očná šošovka je viac citlivá na zmenu teploty. Tieto fyziologické zmeny spôsobuje len číra zmena teploty tkanív o pár stotín stupňa celzia a to všetko do hĺbky 2cm pod povrchom nášho tela. Teoreticky môžme tvrdiť, že telefonát je takmer ako fajčenie. Prvotné symptómy sa prejavujú po zapálení cigarety, po dofajčení ustupujú do hodiny a telo funguje ako pred zapálením. Taký istý šok telo zažíva aj pri telefonovaní, zmena teploty je veľmi citlivá záležitosť.
Ak sa chceme chrániť pred týmto žiarením, nemali by sme to s telefonovaním prehňať. Takisto by sme nemali telefonovať v dopravných zariadeniach ako je vlak alebo auto, pretože žiarenie je vtedy silnejšie. Ak je v danej oblasti, kde chcete telefonovať, slabý signál, nesnažte sa chytiť signál za každú cenu, lebo veľmi slabý signál je ešte škodlivejší. Používať by sme mali handsfree, a v čase spánku by sme mali mať mobilný telefón čo najdaľej od tela, najmä od hlavy. Čo sa týka detí, do šiesteho roku ich života sa neodporúča zverovať im mobil do rúk, pretože sú trikrát citlivejšie na žiarenie než dospelý jedinec.

Zážitková párty hra – rekonštrukcia vraždy

14.07.2014

Určite nie som sama, ktorá rieši spoločne s hercami v nejakom krimi seriáli – kto je vrah 🙂 A určite to robia mnohí z vás. Jednoducho z toho dôvodu, aby som sa tak nejak pochválila sama pred sebou :). Predstavte si, že toto máte možnosť zažiť na vlastnej koži. Teda nie riešiť „skutočnú“ vraždu, ale zahrať sa na detektíva a rekonštrukcia vraždy bude [...]

V tejto dobe pero ? Vyberajte si !

25.06.2014

Aké používate pero, zápisník a podobne ? Vzhľadom k tomu, že tieto potrebné veci na písanie tiež patria k určitému vyjadreniu – „kam patrím“, rada sa dozviem, ako sa k týmto veciam staviate vy. Táto téma ma napadla, keď som si spomenula na zapeklitú situáciu. Bola som niečo s našimi podpisovať u notára. Otec niečo podpisoval, a nemal so sebou nič na [...]

Na základe zápachu ?

10.02.2014

Vedci z madridskej Polytechnickej univerzity vyvinuli zaujímavú metódu, ktorá dokáže identifikovať osoby na základe ich telesného pachu . Z publikovaných výsledkov výskumu vyplýva, že chemické látky, ktoré sú súčasťou telesného pachu, sú pre danú osobu charakteristické. Veľkou výhodou biometrie založené na telesnom pachu je, že ide o metódu použiteľnú aj v [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 118488x
Priemerná čítanosť článkov: 2469x

Autor blogu

Kategórie