Na základe zápachu ?

10. februára 2014, andrea88, Nezaradené

Vedci z madridskej Polytechnickej univerzity vyvinuli zaujímavú metódu, ktorá dokáže identifikovať osoby na základe ich telesného pachu .

Z publikovaných výsledkov výskumu vyplýva, že chemické látky, ktoré sú súčasťou telesného pachu, sú pre danú osobu charakteristické.

Veľkou výhodou biometrie založené na telesnom pachu je, že ide o metódu použiteľnú aj v podmienkach, kde iné metódy neprichádzajú do úvahy. Napríklad dochádzkové a prístupové systémy, ktoré sú založené na odtlačkoch prstov, alebo na základe snímky rohovky vyžadujú aktívnu spoluprácu identifikovanej osoby. No a to sa nedá použiť napríklad pri masových akciách typu koncerty alebo športové stretnutie. No a nakoniec analýza očnej dúhovky alebo geometrie tváre – prinajmenšom nie sú využiteľné vo tme.

Identifikácia a autentizácia je v oblasti bezpečnosti veľká téma, ale aj v bežnom živote. Viete si napríklad predstaviť pohodlné riešenie vstupov do bytovky ? Hoci sa v tejto oblasti začínajú presadzovať biometrické metódy, nie sú príliš rozšírené a zrejme ani masové nikdy nebudú. 

Takéto vizionárske autentizačné metódy sú nesporne zaujímavé. Ktovie, či sa uplatnia aj v našich životoch. Hlavnou príčinou a dôležitým faktorom ich penetrácie do bežnej reality zrejme bude cena. No ale nebolo by zaujímavé, keby namiesto kľúča do bytovky, domu, brány, alebo bytu stačilo len prejsť okolo ? 🙂