Loviť medveďov mobilom?

22. apríla 2012, andrea88, Nezaradené

Vidieť medveďa a ďalšiu divokú zver vo voľnej prírode bude pre návštevníkov Yellowstonského národného parku onedlho podstatne jednoduchšie. Postačí im k tomu vlastné chytrý telefón a niektorá z aplikácií, o ktorých vývoji informovala agentúra AP. S tým však prichádza aj obavy strážcov parku o bezpečnosť turistov.

Jedna z vyvíjaných aplikácií nesie názov Where ‚s a Bear. Návštevníci najstaršieho národného parku sveta tak budú prostredníctvom svojich smartphonov takmer okamžite informovaní o poslednom výskyte medveďov grizzly. Obdobná aplikácia sa pred časom objavila aj na internetovej stránke Yellowstone Wildlife. Kto vie, možno nedávne mladíkovo stretnutie sa tvárou v tvár s medveďom v kalifornskom meste La Crescent nebolo náhodné.

Očakáva sa väčší záujem turistov, pretože chystanej aplikácie zvýši ich šance zahliadnuť vo voľnej prírode napríklad vlky, bizóny a ďalšie divo žijúce zvieratá. Strážcovia parku však bijú na poplach a upozorňujú na prípadné riziká. Najväčšie obavy majú z medveďa grizzly, pri ktorého objavenie bežne musia riadiť dopravu a držať turistov v bezpečnej vzdialenosti. Ak si grizzly zvykne na prítomnosť ľudí, stáva sa ešte nebezpečnejšie než bežný medveď.